DANSK EXPORT
‘ALTING ER SOM DET PLEJER, SÅDAN KAN VI BEDST LIDE DET’
DANSK EXPORT er et kunstner- og designerkollektiv, der kaster et fornødent kritisk blik på sammenhængen mellem dansk national identitet, idé-produktion og vareeksport. Imens Danmark nyder positionen som EUs største producent af råolie og undtager landbruget fra de nationale klimamål, priser vi os af at være et grønt foregangsland. Vi finder det paradoksalt at kendsgerninger som disse kan sameksistere. I DANSK EXPORT søger vi at eksponere sådanne paradokser og bruge deres æstetiker til at blotlægge hykleriet:
DANSK EXPORT accepterer ikke præmissen om, at dansk ophav i sig selv repræsenterer en værdiforøgelse. Tværtimod mener vi, at den danske selvforståelse danner rammerne for et fiktivt kvalitetsstempel, der skaber overproduktion, repetition og en overkvalificeret fortælling om kvalitet, tradition og identitet: Frem for fremgang mener vi, at det danske narrativ forårsager tomgang manifesteret i forældede fortællinger og nationale relationer.
Som modsvar vender DANSK EXPORT den danske identitet som eksportvare på hovedet og kaster nyt lys på det materielle og mentale univers, som skaber vores fælles fortælling. Gennem forskellige praksisser søger vi at skabe påstyr, udforske, udfordre og bane vejen for nye måder at tænke, se og repræsentere verden – og Danmark – på.
Det danske kongehus er muligvis den mest ekskluderende institution, vi har, men alligevel har det status som folkeligt symbol: Margueritten er Danmarks nationalblomst og samtidig dronningens kælenavn. Med ‘Kronen på Værket. The Queen is absent. Lady Daisy’ vender Anna Aagaard Jensen kongehuset som folkekært symbol og dansk eksportvare på hovedet: Værket sender en kærlig hilsen til dronningen, men tronen er til alle verdens øvrige kvinder.
I 2009 landede regeringen den omdiskuterede kæmpeordre fra USA på 27 F-35 kampfly til at støtte en krig, som, vel og mærke, blev indgået på et falskt præmis. I værket ‘Advanced and Superior’ udstiller Niels Nielsen krigsoprustning som dansk eksportvare. De bronzestøbte vægtskiver viser de 27 indkøbte F-35 fly og som del af en serie af fitnessudstyr agerer værket identifikationsfaktor for den danske trang til at vise muskler, når der skal leges med de store.
Dogmet om at målet helliger midlet er mere end alment brugt i dansk politik; et dogme der, baseret på floskler, skaber en fortælling om Danmark som værende verdensmestre i alt fra grøn omstilling til svineproduktion. Esben Ingemann Larsen skænker med værket ‘Målet helliger midlet’ en pokal til danskerne, der er bedst til alt: Prisen for selvfedenhed i alle aspekter af danskhed. Som stikpille tilbyder værkserien ‘Inflates’ en sovepude til alle dem, der er trætte af varm luft og tomme ord.
Den omfattende Flora Danica-encyklopædi optegner den samlede danske flora som den så ud omkring 1761. Trods et sådan holistisk projekt er det royale porcelænsstel af samme navn i dag kun ejet af de få, de påmalede planter systematisk udvalgte og repræsenterer på mange måder vores manglende forståelse for naturen som helhed. ‘Futura Danica’ af Victor Miklos Andersen bearbejder den danske floras mangfoldighed dengang, i dag og i fremtiden. Med algoritmer, skabt ud fra encyklopædiens 3240 tegninger, præsenterer stellet nye planteformer, som både forsøger at indkapsle Flora Danicas oprindeligt holistiske vision og skaber et sci-fi billede af den danske floras fremtid, hvor teknologi og natur potentielt bliver hinandens indbyrdes redning.
Christian + Jade og Maiken Stæhrs værker reflekterer over den danske selvopfattelse i krise og paradokset mellem det danske folks iboende abonnement på janteloven og den følelse af overlegenhed, som præger Danmarks måde at proklamere sig selv på udadtil.
Udstillingsmodulerne er designet og produceret af SOLKIM Art Handling: En serviceudbyder og kunstværk i ét. SOLKIM er et logistisk stykke infrastruktur og en end-to-end forsyningskædeløsning. SOLKIM er en markedsleder i kunst-som-infrastruktur sektoreren, og tilbyder innovative skræddersyede forsyningskædeløsninger til modulær visning af samtidskunst samt performativ kunsttransport.
Go to artist page: Anna Aagaard